Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και CoCo bonds
1684 αναγνώστες
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012
12:24

Γράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλοποιηθούν με 10% CoCo bonds και 90% μετοχές αλλά η αναλογία θα είναι 40%-60%. Αυτό έχει κάνει κάποιους επενδυτές να πιστεύουν, λανθασμένα, ότι είναι πάρα πολύ καλό νέο για τις τράπεζες. Κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό νεό και θα εξηγήσω το γιατί χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας σε συνδυασμό με την Eurobank.

Αυτές οι δύο τράπεζες θα λάβουν περίπου €16ΔΙΣ. Ας υποθέσουμε για χάρη του παραδείγματος ότι θα τα πάρουν όλα με CoCo bonds και χωρίς κοινές μετοχές. Τα ομόλογα αυτά δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα έχουν επιτόκιο. Αυτή την στιγμή καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύονται με απόδοση στην λήξη 13,75% όπως φαίνεται παρακάτω.

http://www.bourse.lu/application?getParams

Αν υποθέσουμε ότι το επιτόκιο δεν θα είναι τόσο μεγάλο αλλά περίπου 8%, τότε το κοινό σχήμα θα πρέπει να δίνει τόκους κάθε χρόνο €1,28ΔΙΣ μόνο για αυτά τα ομόλογα. Στην χρήση του 2009 που ήταν η τελευταία σημαντικά κερδοφόρος, οι δύο τράπεζες μαζί είχαν κέρδη προ φόρων €1,32ΔΙΣ σε συνθήκες πολύ καλύτερες από τις σημερινές. Άρα ακόμα κι αν γινόταν να μην εκδοθούν νέες μετοχές, όλα τα κέρδη που μπορεί να υπάρξουν κάποια στιγμή θα πηγαίνουν σε εξυπηρέτηση νέων τόκων.

Αν αποφασιστεί τα ομόλογα να έχουν πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο αγνοώντας την παρούσα κατάσταση, τότε αυτό θα ήταν πολύ θετικό για τις τράπεζες και πολύ αρνητικό για το ΤΧΣ.

Σχόλια

10/10 14:51  dimknaf
και επίσης σκάνδαλο για τον ελληνικό λαό...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις