Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Φούσκες στο αμερικάνικο χρηματιστήριο OTC
1342 αναγνώστες
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012
13:06

Ανά πάσα στιγμή, μπορεί κάποιος να βρει στο αμερικάνικο χρηματιστήριο OTC περιπτώσεις εταιριών που οι αποτιμήσεις τους ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και στέλνουν την θεωρία της αποτελεσματικότητας των αγορών στον κάλαθο των αχρήστων. Κάποιες από αυτές που υπάρχουν τώρα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων είναι η κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα $100ΕΚΑΤ ενώ οι εταιρίες συνήθως παρουσιάζουν ένα συνδυασμό από μηδαμινά στοιχεία ενεργητικού, χαμηλά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια, ασήμαντες ή μηδενικές πωλήσεις και δυσανάλογα μεγάλες ζημιές.

Αυτές οι περιπτώσεις τις περισσότερες φορές υπάρχουν λόγω διαφημιστικών ενεργειών που αποσκοπούν στην αύξηση της τιμής της μετοχής και επενδυτών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν  αυτή την πιθανή ανοδική κίνηση αγοράζοντας και πουλώντας την κατάλληλη στιγμή.

Όποτε υπάρχουν μετοχές διάθεσιμες για δανεισμό και ανοικτή πώληση υπάρχει και η πιθανότητα δημοσίευσης της αντίθετης άποψης που προκαλεί μια βίαιη πτώση μετά την ενδελεχή αναφορά στα στοιχεία της φούσκας. Από τις εταιρίες του πίνακα, εγώ έχω πουλήσει ανοικτά τις μετοχές της VPIG γιατί μόνο αυτές υπήρχαν διαθέσιμες για δανεισμό στην χρηματιστηριακή που χρησιμοποιώ.

Σχόλια

16/11 10:12  dimknaf
Έτσι είναι Αναστάση...

Οι περισσότερες έχουν τον μανδύα μιας σημαντικής ανακάλυψης, που θα αποφέρει εκατομμύρια.

Ξεκινάνε από το τελείως μούφα, εως αυτό που όντως θα πετύχει, αλλά δεν θα αποφέρει ποτέ τα κατάλληλα κέρδη.

Π.χ. η πρώτη μηχανή αναζήτησης, η πρώτη εταιρεία φωτοβολταικών κτλ. σήμερα μπορεί να είναι από χρεοκοπημένες έως άσημες.

Δεν είναι ο πρώτος που κάνει οικονομική επιτυχία.
Απλά πάντα χρειάζονται και δικλείδες ασφαλείας, γιατί κάποιες ελάχιστες από αυτές μπορεί να ανεβάσουν πωλήσεις και κέρδη με τρελό ρυθμό.

Π.χ. η CRM όπως και άλλες του Cloud Computing σήμερα είναι παράλογα ακριβές γιατί ο κλάδος είτε θα φρενάρει είτε θα συναντήσουν μπροστά τους ανταγωνιστές.

Όμως, πριν από μερικά χρόνια είχαν το προφίλ των εταιρειών που παρουσιάζονται. Ζημιές, αμελητέα μεγέθη. Μπορεί να μην αξίζουν τα δεκάδες δις που έχουν στο ταμπλό, αλλά αξίζουν καποια δις. Άρα κάποιος short τότε δεν εκτίμησε σωστά.

Για αυτό θέλει προσοχή, ώστε αυτά που θα βγουν απο 10 τέτοιες θέσεις να μη χαθούν από μια.

Θες stop loss λεγεται αυτό, θες μεγάλη διασπορά... Θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχεία το σπορ...

Αλλά, μπράβο σου που τις ξεθάβεις και μας τις παρουσιάζεις...
16/11 12:03  Αναστάσιος Δημόπουλος
Οι πανάκριβες κανονικές εταιρίες που αναφέρεις δεν ήταν ποτέ στο OTC. Μπήκαν κατευθείαν μεγάλες σε κανονικά χρηματιστήρια.
17/11 12:03  dimknaf
έτσι είναι, απλά δεν παύει να θέλει προσοχή πολύ...
17/11 14:06  Αναστάσιος Δημόπουλος
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σου ανακαλέσουν τις δανεισμένες μετοχές και η μετοχή να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκεί που έχεις πουλήσει. Το έχω πάθει μερικές φορές.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις