Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Η Hewlett-Packard σας δείχνει πως να χάσετε $8,8ΔΙΣ από μια επένδυση $10,9ΔΙΣ
1362 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012
13:02

Η Hewlett-Packard ανακοίνωσε χθες ότι από την εξαγορά της Autonomy Plc που έκανε μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο έχασε τα $8,8ΔΙΣ από τα $10,9ΔΙΣ που έδωσε. Η ποσοστιαία ζημιά είναι κάτι παραπάνω από 80%. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε σήμερα πως παρά τις στρατιές δικηγόρων, λογιστών, ελεγκτών, αναλυτών, τραπεζιτών και άλλων ειδικών που δούλεψαν για την εξαγορά, η εξαγοραζόμενη εταιρία κατάφερε να τους εξαπατήσει.

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι έτσι, τα στοιχεία δείχνουν πως η Hewlett-Packard μάλλον έχασε γιατί πλήρωσε πάρα πολλά. Αυτός είναι σχεδόν πάντα ο λόγος που τις περισσότερες φορές κάποιος χάνει απο μια επένδυση, η αγορά εξαρχής σε πολύ υψηλή τιμή.

Η Hewlett-Packard εξαγόρασε την Autonomy Plc με πολλαπλασιαστή καθαρών κερδών 45,16 φορές και πολλαπλασιαστή ιδίων κεφαλαίων 4,56 φορές. Τα εμπράγματα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ήταν όμως σχεδόν μηδενικά μιας και υπήρχαν $2,15ΔΙΣ άυλα στοιχεία ενεργητικού. Οπότε σχεδόν όλο το τίμημα ήταν υπεραξία (goodwill) η οποία σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση απομειώθηκε δραματικά.

Αν κάποιος επενδυτής δεν αγοράζει ακριβά είναι δύσκολο να χάσει από τις επενδύσεις του. Δεν θα συμμετάσχει σε κάποιες περιόδους φούσκας αλλά δεν θα χάσει και το κεφάλαιό του. Δυστυχώς όμως αυτή την συντηρητική λογική δεν την ακολουθούν και τόσοι πολλοί.

Σχόλια

21/11 18:01  dimknaf
Έτσι είναι... Στις ψηλές και τις χαμηλές τιμές υπάρχουν θύτες και θύματα...

Όταν κανείς είναι άπληστος κινδυνεύει από επίδοξος θύτης να γίνει θύμα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις