Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Tellabs Inc - Η ιστορία της αποκοπής ενός μερίσματος
1875 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012
12:48

Στα τέλη του Νοεμβρίου η Tellabs Inc ανακοίνωσε ότι θα δώσει ένα ειδικό μέρισμα ύψους $1 με ημερομηνία αποκοπής την 12/12/2012. Όσοι αγόραζαν μετοχές την 12/12/2012 δεν θα είχαν δικαίωμα στο μέρισμα.

Όταν έφτασε εκείνη η μέρα μετά από περίπου δυο εβδομάδες υπήρχε ανακοίνωση και από το χρηματιστήριο του Nasdaq που υπενθύμιζε το γεγονός στους επενδυτές.

Μέχρι εδώ όλα φαίνονται φυσιολογικά. Όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση πριν το κανονικό άνοιγμα της αγοράς, η μετοχή άνοιξε όπως έπρεπε $1 σχεδόν κάτω από την προηγούμενη μέρα. Το παράξενο ήταν ότι άρχισε να ανεβαίνει απότομα για να βρεθεί μετά από 40 λεπτά σχεδόν στο κλείσμο της προηγούμενης ημέρας.

Μην βλέποντας τον λόγο να συμβαίνει αυτό και σύμφωνα με τα άμεσα διαθέσιμα στοιχεία, αφού περίμενα η ανοδική κίνηση να ηρεμήσει, πούλησα ανοικτά στο $3,19 αναμένοντας μια απότομη διόρθωση. Μετά από περίπου 20 λεπτά όμως το χρηματιστήριο του Nasdaq απέσυρε την είδηση και την αντικατέστησε με μια άλλη αφού η πρώτη ήταν λάθος. Λόγω του ύψους του μερίσματος σε σχέση με την τιμή της μετοχής, ο κανόνας αποκοπής που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν διαφορετικός. Έκλεισα την θέση μου αμέσως στο $3,31 γιατί πλεόν η λογική της κίνησης δεν ίσχυε.

Το Nasdaq έχει αποσύρει την λανθασμένη είδηση από το αρχείο του και την έχει σβήσει και με αίτημά του από τα αρχεία του Google. Υπάρχει ακόμα στα αρχεία του Yahoo από όπου είναι και η παραπάνω φωτογραφία.

Δεν είδα πουθενά κάποια ανακοίνωση που να εξηγεί πως θα αποζημιωθούν αυτοί που αγόρασαν τις προηγούμενες μέρες για να πάρουν το μέρισμα και μπορεί να πούλησαν στο pre-market. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που βγήκαν short νωρίτερα από μένα αλλά δε νομίζω να ενδιαφερθεί κανείς. H Tellabs Inc δεν είναι κάποια πολύ μικρή εταιρία, μιας και έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από $1ΔΙΣ.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως στις αγορές συμβαίνουν κάθε μέρα διάφορα περίεργα γεγονότα που δεν έχουν σχέση με την οικονομική λογική. Αν δεν ίσχυε αυτό δεν θα υπήρχαν και ευκαιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που γνώριζαν τον κανόνα αποκοπής και δεν πτοήθηκαν από την λανθασμένη ανακοίνωση πέτυχαν αποδόσεις ως και 40% σε λιγότερο από μία ώρα.

Σχόλια

17/12 15:29  dimknaf
Και που να κινηθείς νομικά, αν τα χρήματα είναι λίγα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις