Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Suntech Power Holdings - Τι θα συμβεί στους μετόχους;
971 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013
12:32

Η κινέζικη Suntech Power Holdings είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλιακών πάνελ στον κόσμο. Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω συνεχούς μείωσης των τιμών με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρίες να παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές. Το ίδιο συμβαίνει και με την συγκεκριμένη εταιρία η οποία πλεόν αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τον δανεισμό της.

Μετά από κάποιες σχετικά θετικές ειδήσεις για τον κλάδο στις αρχές του Δεκεμβρίου η τιμή της διπλασιάστηκε όπως φαίνεται και στο γράφημα.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σύμφωνα με το χτεσινό κλείσιμο είναι $287 ΕΚΑΤ. Τα έσοδα της τον τελευταίο χρόνο είναι $2,68 ΔΙΣ και οι ζημιές της $1,17 ΔΙΣ. Η καθαρή της θέση τον Μάρτιο του 2012,που ήταν η τελευταία φορά που ανακοίνωσε ολοκληρωμένα αποτελέσματα και όχι μόνο έσοδα και κέρδη, ήταν $803 ΕΚΑΤ. Πλέον η καθαρή της θέση είναι πολύ μικρότερη μετά από συνεχιζόμενες ζημιές.

Στις 15 Μαρτίου του 2013 λήγει ένα ομόλογο της εταιρίας αξίας $575 ΕΚΑΤ που η ίδια η εταιρία σε παρουσίασή της προς τους ομολογιούχους έχει πει ότι δεν έχει χρήματα για να το αποπληρώσει και δεν μπορεί και να το αναχρηματοδοτήσει με την βοήθεια άλλων δανειστών. Λόγω αυτών των γεγονότων το όμολογο χτες έκλεισε στην τιμή 34,96 με απόδοση στην λήξη 2164%.

Εδώ έχει σημασία το ερώτημα του τίτλου του παρόντος άρθρου. Δεν γίνεται το ομόλογο μιας εταιρίας να έχει τιμή 35 ενώ λήγει σε ένα μήνα και η μετοχή που έπεται του ομολόγου στα δικαιώματα επί των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας να έχει κάποια αξία. Κάποια από τις δύο τιμές είναι εντελώς λάθος και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η λάθος τιμή είναι αυτή της μετοχής.

Έχω πουλήσει ανοικτά τις μετοχές της εταιρίας στο $1,83 και περιμένω να δω αν θα συμβεί κάποιο θαύμα. Κατά πάσα πιθανότητα η μετοχή θα πάει κάτω από τα $0,50 σύντομα είτε λόγω πτώχευσης είτε λόγω μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή. Ένας αναλύτης έχει μάλιστα δώσει και τιμή στόχο $0. Παρόμοια άρθρα με το σημερινό έχουν γραφτεί και από άλλους επενδυτές του εξωτερικού που εκφράζουν την ίδια απορία. Ένας από αυτούς τους επενδυτές έχει φτιάξει και ρολόι αντίστροφης μέτρησης μέχρι την μέρα λήξης των ομολόγων. Σε ένα μήνα θα ξέρουμε τι θα συμβεί.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις