Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Herbalife - Ξεκίνησε το short squeeze;
2300 αναγνώστες
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013
13:31

Η Herbalife είναι μια αμερικανική εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία πωλούνται μέσω δικτυακού μάρκετινγκ. Παρόλη την μικρή οικονομική επιτυχία των περισσότερων αντιπροσώπων της, η εταιρία είναι μια μηχανή παραγωγής χρήματος για τους μετόχους. Παρακάτω φαίνεται το γράφημα της μετοχής μαζί με τις συναλλαγές εκτός ωρών κανονικής αγοράς με κάποια αριθμημένα σημεία που αναλύονται παρακάτω.

1. Τον Δεκέμβριο του 2012 ένας γνωστός hedge fund manager έκανε μια πολύωρη παρουσίαση στην οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι η Herbalife είναι μια πυραμίδα που εκμεταλλεύεται ανυποψίαστους πολίτες που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και οι αρχές πρέπει να την κλείσουν. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως έχει μια πάρα πολύ μεγάλη θέση short στην εταιρία και η μετοχή άρχισε να πέφτει απότομα από τα $42. Η εταιρία ανακοίνωσε πως θα κάνει παρουσίαση αντίκρουσης των επιχειρημάτων στα μέσα Ιανουαρίου.

2. Αρκετοί γνωστοί διαχειριστές κεφαλαίων άρχισαν να ανακοινώνουν ότι βγαίνουν long στην μετοχή με μεγάλα ποσοστά των κεφαλαίων τους στην περιοχή των $26-$30. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι από αυτούς είναι πολύ γνωστοί για τις επιτυχίες τους από short θέσεις οπότε το να βγαίνουν long έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

3, Η μετοχή έφτασε μέχρι τα $47 την ημέρα της παρουσίασης από την διοίκηση της εταιρίας για την αντίκρουση των επιχειρημάτων. Μιας και η παρουσίαση δεν απάνταγε ένα προς ένα όλα τα ερωτήματα τα οποία ήταν πάρα πολλά η μετοχή άρχισε να ξαναπέφτει.

4. Η πτώση εντάθηκε με την μετοχή να αγγίζει τα $29 την ημέρα που η New York Post λανθασμένα έγραψε πως η εταιρία είναι αντικείμενο έρευνας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Τελικά η μετοχή μάζεψε όλες τις ζημιές της ημέρας μετά από την διάψευση του δημοσιεύματος.

5. Χτες μετά το κλείσιμο της αγοράς ένας πολύ γνωστός και μεγάλος διαχειριστής κεφαλαίων που έχει προσωπική κόντρα με τον διαχειριστή που έχει την short θέση ανακοίνωσε ότι κατέχει περίπου το 13% της εταιρίας και είναι σε συζητήσεις με την διοίκηση ακόμα και για πιθανή εξαγορά και η μετοχή έφτασε στα $47. από τα $38 που είχε κλείσει λίγο πριν.

Την επόμενη εβδομάδα η εταιρία ανακοινώνει αποτελέσματα τα οποία αν είναι καλά και συνοδευτούν και από κάποια είδηση στρατηγικής φύσης μπορεί να οδηγήσουν την μετοχή υψηλότερα. Πλέον το free float είναι μικρό με αρκετούς μεγάλους επενδυτές που δεν σκοπεύουν να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα. Αν η μετοχή σπάσει με δύναμη τα επίπεδα των $50 μπορεί να οδηγηθεί πολύ υψηλότερα έστω και για λίγο με την βοήθεια και του κλεισίματος των short θέσεων.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την εταιρία Netflix που τέλη Οκτωβρίου 2012 ανακοίνωσε ότι κατέχει μεγάλη θέση ο ίδιος διαχειριστής κεφαλαίων σε επίπεδα κάτω των $70 και η μετοχή πήγε τις επόμενες δυο μέρες κοντά στα $90. Όταν η εταιρία ανακοίνωσε αποτελέσματα στα τέλη Ιανουαρίου 2013 η μετοχή ανέβηκε 70% τις επόμενες δύο ημέρες και συνεχίζει να ανεβαίνει.

Κατά την περίοδο της πρώτης πτώσης της μετοχής της Herbalife αγόρασα πάρα πολύ νωρίς και τελικά αφού πρόσθεσα στην θέση μου την έκλεισα και πολύ νωρίς απλά χωρίς ζημιές ή κέρδη. Όταν έπεσε απότομα την δεύτερη φορά αγόρασα σε αρκετά χαμηλό σημείο και πούλησα χτες στο after market μάλλον νωρίς μιας και συνεχίζει να ανεβαίνει. Για να εκμεταλλευτώ ένα πιθανό σενάριο καλών αποτελεσμάτων, σπασίματος αντίστασης στα $50-$55 και επικείμενου short squeeze θα αγοράσω call options κοντινής λήξης με τιμή εξάσκησης τα $60 χρησιμοποιώντας ένα μικρό μέρος των κερδών. 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις