Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Η συνταγή των υπεραποδόσεων για μικρό αρχικό κεφάλαιο
1370 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014
12:55

Παλιότερα είχα γράψει ένα άρθρο περί των αποδόσεων που πετυχαίνουν διάφορα είδη επενδυτών το οποίο κατέληγε με τους επενδυτές που καταφέρνουν να έχουν αποδόσεις της τάξης του 100%-300% τον χρόνο.

Μιας κι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε κι έχω ασχοληθεί ακόμα πιο πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καλύτεροι επενδυτές πετυχαίνουν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις ειδικά αν ξεκινάνε με μικρό αρχικό κεφάλαιο. Λέγοντας μικρό αρχικό κεφάλαιο εννοώ ποσά μεταξύ €10000-€20000. Ξεκινώντας με ένα τέτοιο ποσό υπάρχουν επενδυτές που μπορούν να πετύχουν απόδοση 1000%-2000% ξανά και ξανά χωρίς να το μηδενίσουν.

Με ποιο τρόπο όμως γίνεται αυτό; Δύο είναι οι κύριοι τρόποι κι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ο ένας τρόπος είναι η επένδυση χωρίς μόχλευση σε μετοχές που έχουν γενικώς ή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μεγάλη διακύμανση και ο άλλος η επένδυση με μόχλευση σε ένα ζευγάρι ισοτιμιών ή ένα χρηματιστηριακό δείκτη. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιτυχημένοι επενδυτές δεν αγοράζουν ή πουλάνε ανοικτά και περιμένουν για μήνες και χρόνια, γιατί είναι σχετικά απίθανο να πετύχουν τόσο μεγάλες κινήσεις που θα έχουν τις αποδόσεις που επιθυμούν. Αντιθέτως ανακυκλώνουν τα κεφάλαιά τους ξανά και ξανά μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων πετυχαίνοντας πολλές φορές ένα "μικρό" κέρδος το οποίο προστίθεται στο κεφάλαιο.

Ένα δευτερεύον κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις οι επενδυτές συνήθως αντιδρούν στα γεγονότα έχοντας ως βασική θέση τα μετρητά και σπάνια είναι συνεχώς επενδεδυμένοι προσπαθώντας να προβλέψουν μια κίνηση.

Παρόλο που αρκετοί προσπαθούν να πετύχουν κάτι τέτοιο, τελικά πολύ λίγοι τα καταφέρνουν και ο κύριος λόγος δεν έχει να κάνει με την ικανότητα ή την εξυπνάδα αλλά με τον χαρακτήρα. Όλοι οι επενδυτές που καταφέρνουν να πετύχουν αυτές τις μεγάλες αποδόσεις είναι μανιακοί με την διακοπή των ζημιών όσο αυτές είναι ακόμα μικρές, κάτι που οι περισσότεροι επενδυτές των αγορών δεν μπορούν να πράξουν με απόλυτη πειθαρχία και καταλήγουν να χάνουν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους ή πολύ από τον χρόνο τους κοιτώντας μια θέση να παίρνει λανθασμένη πορεία.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις