Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ειδικές περιπτώσεις μετοχών, ανεξάρτητες της αγοράς
4101 αναγνώστες
Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008
10:39

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στην επιλογή μιας μετοχής που ανέβηκε 1685 φορές σε περίπου τρεις μήνες. Ακόμα κι αν κάποιος δεν κατάφερνε να κάνει αυτή την επιλογή και μάθαινε γι'αυτή την μετοχή αργότερα, μπορούσε να αποκομίσει κέρδος. Η μετοχή αυτή ανήκε στην κατηγορία των ειδικών περιπτώσεων που δεν συμβαδίζουν με την αγορά κι αυτό γιατί είχε ήδη εξαγοραστεί. Όπως φαίνεται κι από τα διαγράμματα θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει την μετοχή από $14-$18 και να έχει απόδοση από 16,67%-50% σε λιγότερο από ένα χρόνο χωρίς σχεδόν καθόλου ρίσκο και άσχετα με το που κινείται η αγορά.

Πηγή: Thomson Financial

Πηγή: Thomson Financial

Στο δεύτερο διάγραμμα φαίνεται η σύγκριση της απόδοσης της μετοχής και της απόδοσης του S&P 500. Παρατηρούμε ότι τις μέρες του Νοεμβρίου που όλες οι αγορές έπεφταν η συγκεκριμμένη μετοχή ανέβαινε γιατί εκείνο τον καιρό βγήκε και η ανακοίνωση ότι τα χρήματα που ήταν στον δεσμευμένο λογαριασμό θα μοιράζονταν στους μετόχους.

Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο για την επένδυση σε ειδικές περιπτώσεις είναι το:

"You Can Be a Stock Market Genius: Uncover the Secret Hiding Places of Stock Market Profits"

του Joel Greenblatt. Όσο κι αν ο τίτλος ακούγεται περίεργος, ο συγγραφέας είναι ένας από τους καλύτερους διαχειριστές χαρτοφυλακίου με ετήσιες αποδόσεις άνω του 50% για τα 12 χρόνια που επένδυε τα χρήματα άλλων. Πλέον επενδύει μόνο τα δικά του.

Σχόλια

04/03 12:19  jgeorgiou
Καλησπέρα
Follow up για την FIN-BANK δεν έκανες παρολο που ειρωνευτηκες την "μειωση κερδών". Καλο θα ήταν εαν γνωριζετε τα στοιχειωδη όπως λέτε απο ισολογισμους να απαντησετε!
04/03 12:21  jgeorgiou
Σημ νο 2
Η ΚΛΩΝΚ ξερετε ποσα κερδη έδωσε το 1999-2000? Γιατι δεν αναφερτε και αυτήν στις "επιτυχίες"?
04/03 13:12  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

1) Έστειλα email στο τμήμα επενδυτικών σχέσεων και περιμένω απάντηση. Έτσι κι αλλιώς τα νούμερα που υπερισχύουν είναι πάντα της τελευταίας ανακοίνωσης.

2) Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η ΚΛΩΝΚ με το συγκεκριμμένο άρθρο και για ποιες "επιτυχίες" μιλάς;
04/03 13:18  jgeorgiou
Εκστασιάζομαι με τις περιφημες value-investing επιλογές. Μεχρι που θυμήθηκα ότι και εμεις έχουμε τετοιες "αστρονομικές" αποδοσεις. Μετα σκέφτηκα αφου δεν μιλάς για τις δικες μας "επιτυχίες" (π.χ. ΚΛΩΝΚ) θα εννοείς ότι οι έξω είναι real-value-investing. Δηλαδη εαν παω και αγορασω σήμερα αυτες τις 2 εταιρίες απο εναν ξεχασμενο κωδικό που εχω για Αμερική θα βγω κερδισμένος?
04/03 13:25  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

Για ποιες δύο εταιρίες μιλάς;
04/03 13:27  jgeorgiou
Sorry.
Μια εννοουσα την Atlantic Coast. Λες να βασιστουμε στο value-investing και να πάρουμε?
04/03 13:33  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

1. Λόγω νομοθετικού πλαισίου δεν μπορώ να δώσω συμβουλή σε κανέναν εάν πρώτα δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Αν θες επικοινώνησε μαζί μου.

2. Η εταρία είναι πλέον εκτός χρηματιστηρίου αφού συγχωνεύτηκε με την εξαγοράζουσα και οι μέτοχοι πήραν το ειδικό μέρισμα.
04/03 13:36  geokalp
jgeorgiou
έχεις μνήμη ελέφαντα...
04/03 13:40  geokalp
για την FIN-BANK λέω, μην παρεξηγηθώ
04/03 13:59  jgeorgiou
ΑΔ.
Αντιλαμβανομαι ότι δεν μπορειτε να προτείνετε δημοσίως συγκεκριμένες. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Στα 14..16$ θα αγοράζαμε συμβουλευομενοι το διαγραμμα , τα θεμελειώδη ή τις ειδησεις?

(αναλογα με τις απαντησεις σας μπορει να πειστώ και να γίνω πελατης σας)

Geokalp
Καλό είναι όταν μιλάμε για την Νο1 του ΧΑ να ξέρουμε που παταμε. Μην μας βγει το Α'τριμ/08 και τριβουμε τα ματια μας εχοντας τον μουτζουρη!
04/03 14:07  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

Τώρα που η ερώτηση είναι τόσο συγκεκριμμένη ευχαρίστως να απαντήσω.

Αν κοιτάξεις το άρθρο με τίτλο "Απόδοση 168454,90% σε τρεις μήνες σύμφωνα με θεμελιώδη!" θα δεις ότι κάποιος μπορούσε να αγοράσει σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και τα θεμελιώδη μιας και τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρίας αναλογούσαν σε $21,35 ανά μετοχή και δεν χρώσταγε σχεδόν τίποτα. Τελικά η τιμή την οποία είχε η μετοχή τη μέρα που βγήκε από το χρηματιστήριο ήταν $21.10.
04/03 14:18  jgeorgiou
Εαν για παραδειγμα επενδυσω σε ελληνικές που έχουν μεγάλα διαθεσιμα σε τραπεζικους λογαριασμούς και πολύ μικρό δανεισμό ... λές να βγω κερδισμενος?
04/03 14:25  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

Μακάρι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση να ήταν τόσο απλή; Τα χρηματικά διαθέσιμα από μόνα τους ή ακόμα και σε συνδυασμό με μηδαμινές υποχρεώσεις δεν λένε κάτι. Στην συγκεκριμμένη περίπτωση υπήρχε ο λεγόμενος "καταλύτης", το γεγονός δηλαδή εκείνο που σύντομα θα έκανε το ρευστό που υπήρχε σην τράπεζα να αποτυπωθεί και στην τιμή της μετοχής.
04/03 14:30  jgeorgiou
αρα δεν μιλαμε για θεμελειωδη , μιλάμε για τύχη. Καλο παραδειγμα αλλα καθαρα "ακαδημαικο" γιατι και ΚΛΩΝΚ εκανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ κίνηση και είναι και συντοπιτης μας ο Σερ. (για να ενισχυουμε και τα δικα μας παιδια)

Lucky investing!
04/03 14:43  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

Δεν ξέρω που βλέπεις την τύχη, αλλά δεν πειράζει. Είναι καθαρή περίπτωση net/net όπως την περιέγραφε ο Benjamin Graham. Η κίνηση της μετοχής επαληθεύει τα θεμελιώδη που υπήρχαν ήδη. Την συγκεκριμμένη μετοχή την είχα δείξει από τον Σεπτέμβριο του 2007 στον καθηγητή που μου έκανε το μάθημα των επενδύσεων και νόμιζε ότι τον γελάνε τα μάτια του.
04/03 15:06  jgeorgiou
ΧΧΧμμμ , μαθηματα το Φθινοπωρο του 2007. Και μας μεταλαμπαδευεις την γνωση. Πες το μας απο την αρχή και το πιασαμε στραβα το θεμα! Σε καμια 15ετία τα ξαναλέμε!
04/03 15:11  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou και geokalp και όποιον παρακολουθεί την Finansbank

Μόλις πήρα απάντηση από την Finansbank.

Μου επαλήθευσαν αυτό που γράφει και στις οικονομικές καταστάσεις. Υπήρξε αλλαγή στον τρόπο προετοιμάσιας των οικονομικών καταστάσεων λόγω του νέου τουρκικού τραπεζικού νόμου.
04/03 15:12  jgeorgiou
Αστιευομαι φυσικά.
Δεν σε γνωριζω , ούτε ξερω ποσα χρονια είσαι επαγγελματιας. Απλα είπα να το ρίξω λίγο στην πλάκα. Για να το σοβαρεψουμε νομίζω ότι το παλιο κλασσικό "η θεμελειώδης αναλυσης μας λέει τι και η τεχνική το πότε" είναι ένας καλος μπουσουλας για να φυλάμε τα ρούχα μας
04/03 15:43  mc
Γιάννη νομίζω ότι παρεκτράπηκες λίγο και μόλις είδα ότι το διόρθωσες.
Απ' όσα πρόλαβα να διαβάσω από τον Αναστάση, κατάλαβα ότι πρόκειται για νέο (ιδιαίτερα θετικό αυτό) άνθρωπο με όρεξη να προσφέρει ως επαγγελματίας και ιδιαίτερα ενθουσιώδη.

Καλή επιτυχία Αναστάση και μην πολυ-δίνεις σημασία στα πειράγματα του Γεωργίου. Εγώ κατέβασα το blog μου, μα έχει το τηλέφωνο μου και μου τα "χώνει" από κεί. Πώς να ξεφύγει κανείς; :):)
04/03 15:59  Αναστάσιος Δημόπουλος
@mc

Ευχαριστώ για την ευχή. Η περιγραφή σου για μένα είναι πολύ ακριβής.

Δίνω σημασία σε όλα, όχι για να μπω σε αντιπαλότητες, αλλά για να γίνω καλύτερος.

Από την στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική που έχουν βγάλει σχεδόν άσχετο τον Eddie Lampert (δισεκατομμυριούχο με την μέθοδο value-investing), ποιος είμαι εγώ που δεν θα δεχθώ κριτική.
04/03 16:16  jgeorgiou
Αναστασιε λιγο περιεργο το καλωσορισμα μου ομολογουμένως. Ο MC εχει δίκηο , διαβασα με προσοχή το προφιλ σου και αντηληφθηκα ότι το αστειο μου παρατραβηξε! Τελος πάντων , οι περισσοτεροι επενδυτες/κερδοσκοποι είναι ξεροκέφαλοι και δεν πειθονται εύκολα. Η ατιμη η αγορά αρεσκεται να βγαζει "χαζους" όσους προσπαθουν να προβλεψουν και "χρυσος" τρόπος δεν υπάρχει για κέρδος. Εχει να κάνει με άτομα πραγματικα χαρισματικά που εχουν μεγάλες ικανότητες που δεν αρεσκονται στον "χρυσο" μπουσουλα! Χαλαρα εδώ μεσα , γιατι κάνουμε και την πλακα μας και με ενδιαφερον θα ακουσουμε και την δικηα σου οπτική! Προσοχή στις "προβλεψεις" ιδιως αυτη την δύσκολη περιοδο!
04/03 17:07  geokalp
να επαναφέρω λίγο τη FIN..
είναι λίγο αόριστο έτσι όπως το διαβάζω
δεν θα έπρεπε κάπου στις οικονομικές καταστάσεις να φάινεται πως αναθεωρήθηκαν τα νούμερα; και να εξηγείται; (disclosure)
04/03 17:56  Αναστάσιος Δημόπουλος
@geokalp

Αυτό που λες γίνεται εάν είχε γίνει λάθος σε προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό να δώσεις αναλυτικές εξηγήσεις γιατί δεν είχες παραποιήσει κάτι. Εάν κρατούσαν τον παλιό τρόπο τα σημερινά έσοδα θα εμφανίζονταν πιο πολλά.
05/03 00:19  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α, εδώ κολλούσε! ε, σιγά σιγά θα μάθετε τα χουγια μας Αναστάσιε. Αντε καλο βράδυ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις