Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Πειθαρχία, τι δύσκολο πράγμα
2433 αναγνώστες
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015
12:23

Καθώς κάποιος ξεκινάει να ασχολείται με το χρηματιστήριο, για πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια ψάχνει να βρει με πιο τρόπο μπορεί να καταφέρει να βγάζει χρήματα. Οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν γιατί χάνουν την υπομονή τους ή το κεφάλαιό τους. Αυτοί που τελικά τα καταφέρνουν και βρίσκουν ποιος τρόπος επένδυσης τους ταιριάζει μετά χρειάζονται άλλο τόσο καιρό για να καταφέρουν να κερδίζουν συστηματικά.

Η πειθαρχία στο σύστημα επένδυσης που ταιριάζει στον καθένα είναι ίσως το πιο δύσκολο στάδιο της ενασχόλησης με τα χρηματιστήρια. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν πια έχεις μάθει να έχεις μια καλή απόδοση πολλές φορές χαλαρώνεις και αφήνεις κάποια λάθη να αποτρέπουν την μεγιστοποίηση της θετικής απόδοσης.

Αυτά τα λάθη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Πειραματισμός με άλλα συστήματα ή διενέργεια πράξεων με το δικό μας σύστημα αλλά σε τίτλους που δεν τους έχουμε αναλύσει αρκετά είτε θεμελιωδώς είτε τεχνικώς.

2. Μη διακοπή των ζημιών γρήγορα στο σωστό σημείο όταν αυτές είναι ακόμα μικρές. Εδώ αρχίζουν να ξεχωρίζουν αυτοί που πετυχαίνουν συστηματικά πολύ καλές αποδόσεις.

3. Αποκομιδή κερδών σε αυθαίρετα σημεία πριν η θέση δείξει από μόνη της ότι αρχίζει να γυρνάει. Αυτό το λάθος είναι το πιο δύσκολο να διορθωθεί και είναι το τελικό στάδιο που ξεχωρίζει αυτούς που πετυχαίνουν καλές αποδόσεις με αυτούς που πετυχαίνουν απίστευτες αποδόσεις.

Εγώ έχω προχωρήσει στα μισά του δεύτερου λάθους μιας και ακόμα αφήνω χωρίς λόγο κάποιες θέσεις να ξεφεύγουν αλλά πολύ λιγότερο από όσο παλιότερα. Είμαι πειθαρχημένος όταν ξεκινάει ένας καινούργιος μήνας αλλά μερικές φορές μετά τα μισά του μήνα αν έχω θετική απόδοση τι χάνω λόγω απειθαρχίας και γυρίζω στο μηδέν. Ελπίζω σε κάποια χρόνια να καταφέρω να διορθώσω και το τρίτο λάθος μιας και το κάνω πάρα πολύ συχνά.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις