Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


ΔΕΗ, απεργίες και αριθμός προσωπικού
1798 αναγνώστες
Κυριακή, 9 Μαρτίου 2008
18:29

Αυτές τις μέρες ακούμε στις τηλεοράσεις για την απεργία των υπαλλήλων της ΔΕΗ και τις διακοπές ρεύματος που γίνονται. Οι εργαζόμενοι όπως λένε υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους κι έχουν το δικαίωμα να απεργήσουν. Μέχρι ένα σημείο συμφωνώ μαζί τους. Εκεί που διαφωνώ είναι ότι πολλοί απ' αυτούς δεν έπρεπε να είναι καν υπάλληλοι της ΔΕΗ. Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία αν και λίγο πρόχειρα βοηθούν να καταλάβετε τι εννοώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το site της ΔΕΗ ο αριθμός των υπαλλήλων το 2006, μετά από αλλεπάλληλες εθελούσιες εξόδους, ήταν 26208. Η εγκατεστημένη ισχύς κατά την ίδια περίοδο ήταν 12695 MW.

Η MidAmerican Energy στην οποία έχει ποσοστό o Warren Buffett (να ξέρετε ότι θα αναφέρομαι πολύ συχνά σε αυτόν γιατί αν δεν μάθουμε από τον καλύτερο επενδυτή όλων των εποχών, από ποιον θα μάθουμε;) είχε το 2007 3653 υπαλλήλους και εγκατεστημένη ισχύ 5150 ΜW.

Άρα έχουμε:

                                     ΔΕΗ          MidAmerican Energy

Υπάλληλοι ανά MW      2.06                  0.7  

 

Φυσικά δεν έχω την απαίτηση μια πρώην δημόσια επιχείρηση να διοικείται με την ίδια προσοχή στο κόστος όπως μία απόλυτα ιδιωτική, αλλά αυτή η διαφορά μου φαίνεται κραυγαλέα.

Σχόλια

09/03 19:10  pkio19
καλησπερα εχω διαβασει ολο το περιεχομενο του blog και το βρισκω παραπανω απο αξιολογο...ωστοσο νομιζω οτι η συγκριση δεν ειναι δικαιη...Η ΔΕΗ εχει δικτιο σε νησια,σε περιοχες με μεγαλο υψομετρο και γενικοτερα το αναγλυφο της χωρας μας ισως απαιτει περισσοτερο πρωσοπικο...αληθεια το κοστος καθε MW ποσο ειναι???γιατι τελικα αυτο ειναι το ουσιωδες...
υ.π συγχαρητιρια για την προσπαθεια
ΚΙΟΥΡΜΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
09/03 19:26  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σωστός και ο Πέτρος, να προσθέσω ότι η ΔΕΗ κατασκευάζει εισέτι σε αντίθεση με όλες τις ώριμες ευρωπαϊκές ομόλογές της (λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης έχω εικόνα, για την αμερικανική όχι...)
ΟΜΩΣ χθες μόλις χτύπησε το κουδούνι στο γραφείο ξημερώματα από υπάλληλο καταγραφής του ρολογιού ! (στην Αθήνα, όχι τα Άνω Τζούτζουλα...) Ενθυμούμαι ακόμη τους πανηγυρισμούς για την προμήθεια τηλε-μετρητών από ελληνική θυγατρική γερμανικού ομίλου (ορθώς αντελήφθειτε !).
Ο εν λόγω Οργανισμός είναι ταυτοχρόνως στην πρωτοπορεία της τεχνολογίας - με τους αντίστοιχους ανθρώπους, συναδέλφους μου - και σε τριτοκοσμική φάση - με άλλους, μάλλον αθώους.
ΕΛΒΕΤΙΑ - ΜΠΟΥΡΓΚΙΝΑ ΦΑΣΟ : σημειώσατε Χ
09/03 19:35  Αναστάσιος Δημόπουλος
@pkio19

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όπως ανέφερα τα στοιχεία είναι λίγο πρόχειρα αλλά τα συνδέω και με την προσωπική εμπειρία από συνταξιούχο της ΔΕΗ που μου έχει περιγράψει πολλά άσχημα και την γνώση ενός συγκεκριμένου αλλά ενδεικτικού γεγονότος που έχει να κάνει με τους εργατοπατέρες. Δεν θα ήθελα όμως να μπω σε λεπτομέρειες. Πάντως το σχεδόν τριπλάσσιο των υπαλλήλων μου φαίνεται λίγο υπερβολικό.
09/03 22:07  vampire
Νομίζω ότι ένας παράγοντας που παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο είναι ότι τα περισσότερα εργοστάσια της ΔΕΗ είναι απαρχαιωμένα και το μόνο που κάνουν καλά είναι να ρυπαίνουν το περιβάλλον έχοντας χαμηλή απόδοση και υψηλούς ρύπους
Δεν ξέρω και αν η MidAmerican Energy χρησιμοποιεί και πυρηνικούς αντιδραστήρες οπότε η σύγκριση γίνεται ακόμα δυσκολότερη αφού τα δικά μας καίνε ακόμα κάρβουνο! (Λιγνίτη) σε ένα μεγάλο ποσοστό.
10/03 01:55  Nastybishop
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σε πολλες δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες υπάρχουν υπεράριθμοι εργαζόμενοι για τους γνωστούς λόγους.
Το παρανοϊκο είναι ότι σε άλλες μονάδες μπορεί να υπάρχουν ολιγάριθμοι! Κλασσικό παράδειγμα τα νοσοκομεία όπου υπαρχει έλλειψη νοσηλευτών! ΄
Γενικα έχει γίνει η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο είναι για κλάματα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις