Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Το παράδοξο του ΟΠΑΠ
2109 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008
10:01

Στο προηγούμενο άρθρο μου έγραψα για την ΔΕΗ και το πλεόνασμα των υπαλλήλων που έχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τις περισσότερες εταιρίες και οργανισμούς που το κράτος έχει μεγάλη επιρροή με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη της πρέπουσας  κερδοφορία.

Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη πρώην δημόσια επιχείρηση που το κράτος ακόμα ασκεί μεγάλο έλεγχο που όχι μόνο είναι κερδοφόρος αλλά είναι η ΠΙΟ κερδοφόρος εισηγμένη επιχείρηση σύμφωνα και με τις τρεις μετρήσεις που χρησιμοποίουνται για την μέτρηση της αποδοτικότητας.

Αυτή η επιχείρηση είναι ο ΟΠΑΠ ο οποίος έχει χρησιμοποιώντας τα στατιστικά των Financial Times 49,56% απόδοση επί του συνολικού ενεργητικού, 98,09% απόδοση επι των ιδίων κεφαλαίων και 85,16% απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απλά καλοί, είναι εξωπραγματικοί.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Για δύο λόγους.

1ος λόγος: Μονοπώλιο

2ος λόγος: Χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο

Είναι γνωστό πως μία επιχείρηση που λειτουργεί χωρίς να φοβάται τον ανταγωνισμό μπορεί να πετύχει καλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις της. Τις περισσότερες φορές όμως η επιτροπή ανταγωνισμού δεν αφήνει να δημιουργηθεί μονοπώλιο για το όφελος του καταναλωτή.

Στην περίπτωση που το μονοπώλιο είναι φυσικό όπως πχ στην μεταφορα και διανομή ηλεκτρικου ρεύματος που δεν υπάρχει λόγος να έχουμε δυο και τρεις φορές τις κολώνες, τα καλώδια και τους μετασχηματιστές που μεταφέρουν και διανέμουν το ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει μία ρυθμιστική αρχή που κανονίζει τις τιμές που μπορεί να χρεώνει η εταιρία. Γι' αυτό τον λόγο ούτε η ΔΕΗ αλλά ούτε και η ΕΥΔΑΠ έχουν κάποια φανταστική απόδοση επί των κεφαλαίων τους γιατί τα προϊόντα τους είναι ζωτικής σημασίας στον καταναλωτή.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ έχουμε ένα προϊόν που δεν είναι αναγκαίο στους καταναλωτές με αποτέλεσμα το ρυθμιστικό πλαίσο να είναι χαλαρό και ο ΟΠΑΠ να μπορεί να χρεώνει σχεδόν ότι θέλει.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις επόμενες σελίδες για να δείτε τι ωραία αισθάνονται οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ κάθε φορά που κάποιος περνάει το κατώφλι ενός πρακτορείου.

Υπολογισμός πιθανοτήτων παιχνιδιών στυλ Λόττο και Τζόκερ:

http://members.cox.net/mathmistakes/rawdata.htm

Γκανιότα στοιχήματος:

http://exbet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=54

Σχετικές μετοχές:
ΟΠΑΠ
Σχόλια

12/03 11:59  pkio19
Τασο καλα ολα αυτα που λες...αλλα αναρωτιεμαι αν υπαρχει καποια εταιρεια που εδωσε το 10% των κερδων της για κοινωνικους σκοπους???(ο οπαπ
εδωσε 50εκ ευρω για του πυροπληκτους).
Οσο για το μονοπωλιο..εχεις αγορασει γαλα τωρα τελευταια??εχεις βαλει βενζινη?εχεις παει λαικη?? να δεις τι ωραια λειτουργει ο ανταγωνισμος??.αληθεια για τα κλειστα επαγγελματα στα ταξι,στους συμβολαιογραφους,τα φαρμακεια,κ.α τι θα γινει?Γιατι τοσο προσπαθεια για να σπασει το μονοπωλιο του οπαπ..μηπως για να ξεπλενουμε ποιο ευκολα το μαυρο χρημα..η για να γεμισουμε μικρα καζινο σε καθε γωνια...?
ΚΙΟΥΡΜΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
12/03 13:28  geokalp
δεν ξέρω εάν διακρίνεις κάποιο πρόβλημα στον ΟΠΑΠ, τέτοιο νομίζω ότι είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας στην διεξαγωγή του πιο προσοδοφόρου παίγνιου που είναι το στοίχημα
και γι' αυτό μάλλον η γκανιότα του είναι μεγαλύτερη
ευνοείται ακόμα από το δίκτυο και την αδυναμία επαφής των περισσότερων "παικτών" με το internet
12/03 13:54  Αναστάσιος Δημόπουλος
@pkio19

Δεν έχω κάτι εναντίον του ΟΠΑΠ και δεν με απασχολεί το μονοπώλιο του γιατί δεν παίζω κανένα τυχερό παιχνίδι συστηματικά. Απλά προσπάθησα να εξηγήσω την απίστευτη απόδοση επί των κεφαλαίων.

@geokalp

Όταν την διεξαγωγή του στοιχήματος την έκανε η Intralot που είναι από τις κορυφαίες εταιρίες στον κλάδο πάλι ύπήρχε μεγάλη γκανιότα σύμφωνα με τα λεγόμενα των παιχτών. Δεν έχω αναλύσει αν αυτή έχει αυξηθεί όταν ξεκίνησε η διεξαγωγή να γίνεται εσωτερικά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και σε αυτό αλλά και στα άλλα παιχνίδα οι παίχτες είναι μακράν χαμένοι από χέρι.
12/03 19:55  geokalp
ακριβώς, η εμπλοκή δεύτερης εταιρείας, της Intralot, είναι που σίγουρα ευνόησε στην ανεβασμένη γκανιότα του οργανισμού
πλέον, η ανεβασμένη γκανιότα είναι επιβεβλημένη λόγω αυτής της έλλειψης τεχνογνωσίας
αυτή η έλλειψη φαίνεται ακόμα και από το ότι είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προγνωστικών που δεν δίνει σταθερά "μονά αποδεκτά" - κάτι που δείχνει
α. ότι φοβάται τόσο τους παίκτες όσο και τον ανταγωνισμό
β. τον εαυτό της ότι δεν θα τα καταφέρει
το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν εβδομάδες που το κουπόνι δεν περιέχει πιο μικρά πρωταθλήματα της Ευρώπης - με ότι συνεπάγεται και σε χασούρες τζίρου από τους "παίκτες", εκτός απ΄πο έλλειψη αξιοπιστίας

βέβαια, η δύναμη είναι ο λαός που παίζει μαζικά στα πρακτορεία
3η λοταρία στον πλανήτη;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις