Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Το αποτέλεσμα της καταπάτησης των βασικών αρχών
1332 αναγνώστες
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008
10:31

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάποιος που διδάσκεται χρηματοοικονομικά είναι η έννοια του ταιριάσματος απαιτήσεων και υποχρεώσεων (asset-liability matching). Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να έχουμε τουλάχιστον ίδια λήξη στις απαιτήσεις μας και στις υποχρεώσεις μας. Αν χρωστάμε στο Μήτσο 1 ευρώ και πρέπει να τον πληρώσουμε την άλλη βδομάδα καλά είναι να υπάρχει και ο Κώστας που μας χρωστάει τουλάχιστον 1 ευρώ και πρέπει να μας το πληρώσει σε περίπου μία εβδομάδα. Βέβαια όσο πιο αργά χρειάζεται να πληρώσουμε και πιο νωρίς μπορούμε να εισπράξουμε τόσο το καλύτερο.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που συνεχώς πρέπει να πληρώσουμε νωρίτερα απ΄ ότι δικαιούμαστε να εισπράξουμε. Προσευχόμαστε για να μην πάει κάτι στραβά.

Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από το ετήσιο δελτίο της Carlyle Capital Corporation που όπως θα διαβάσετε πάει για κλείσιμο γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα της.

"Our Investment Portfolio

As of December 31, 2007, we owned $21.7 billion of residential mortgage backed securities (“RMBS”). Since our inception, the only RMBS we have owned are AAA capped RMBS issued by either Federal National Mortgage Association (“Fannie Mae”) or Federal Home Loan Mortgage Corporation (“Freddie Mac”). Our RMBS at December 31, 2007 have been financed through $21.0 billion of, generally, one month repurchase agreements with a variety of commercial and investment banks."

"Το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο

Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 κατείχαμε $21.7 δις. από τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.[...] Αυτά τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια είχαν χρηματοδοτηθεί μέσω $21 δις από, γενικώς, συμβάσεις επαναγοράς (repo) διάρκειας ενός μηνός με διάφορες εμπορικές κι επενδυτικές τράπεζες."

Δηλαδή είχαν απαιτήσεις που έληγαν σε 20-30 χρόνια και υποχρεώσεις που έληγαν κάθε 1 μήνα κι έπρεπε να τις επαναχρηματοδοτούν.

Παρόλο που ήδη καταπατούσαν την βασική αρχή που αναφέραμε προηγουμένως, αυτό δεν ήταν το μόνο τους λάθος.

Ο πρόεδρος της Carlyle Group είχε ήδη εκφράσει τις ανυσηχίες του για το πότε θα τελειώσει η υπερβάλλουσα ρευστότητα σε εσωτερικό email προς τα στελέχη της εταιρίας από την 31η Ιανουαρίου 2007.

"I know that this liquidity environment cannot go on forever. I know that the longer it lasts the more money our investors (and we) will make. I know that the longer it lasts, the greater the pressures will be on all of us to take advantage of this liquidity. And I know that the longer it lasts, the worse it will be when it ends."

"Ξέρω ότι το περιβάλλον τέτοιας ρευστότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.[..] Και ξέρω ότι όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα όταν τελειώσει."

Απ' ότι φαίνεται πιαστήκανε στα πράσα....

Σχόλια

13/03 11:06  analytis
καλημερα φιλε και συναδελφε,θα ηθελα την αποψη σου για τα πλεονεκτηματα του ισχυρου ευρω (και μειονεκτηματα)και αντιστοιχα του δολλαριου.
ΑΝΑΛΥΤΗΣ
13/03 11:14  Αναστάσιος Δημόπουλος
@analytis

Το στυλ που ακολουθώ είναι περισσότερο bottom-up και σχεδόν καθόλου top-down. Οπότε δεν γράφω τόσο για θέματα που έχουν να κάνουν με μακροοικονομικά. Ίσως κάποιος άλλος να μπορεί να σου δώσει μια εμπεριστατωμένη άποψη. Πάντως τον Μάιο που κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφθώ τις ΗΠΑ ξέρω πως τα ευρώ μου θα μετράνε πολύ...
13/03 11:59  jgeorgiou
Αναλυτή
Για Ευρωλανδη (μακροχρονια "υψηλη" τιμη)

πλεονεκτηματα
Χαμηλος πληθωρισμός , μεγαλη αγοραστική δυναμη , ελκυστικό νομισμα για επενδυσεις , κτλ

μειονεκτήματα
Οι μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις κυριως του πρωτογεννή και δευτερογεννη τομεα υποβαθμιζονται έως εξαφανιζονται , πιθανή εξαρση ανεργείας , μακροπρόθεσμα ..προβληματα στην ανταγωνιστικότητα εαν οι οικονομικές βασεις δεν είναι πολυ γερές.
13/03 12:03  Αναστάσιος Δημόπουλος
@jgeorgiou

Παρακαλώ να κρατάμε τα σχόλια σχετικά με το κάθε άρθρο. Αν θέλει μπορεί ο analytis να ανοίξει ένα θέμα στο forum για συζήτηση. Ευχαριστώ.
13/03 13:29  geokalp
μιας και αναφέρεις τα RMBS, δεν είναι μόνο ο ασυγχρονισμός απαιτήσεων-υποχρεώσεων
μιλάμε και για το σκάσιμο των προϊόντων καθώς οι δανειολήπτες δεν πλήρωναν...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις