Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Η επενδυτική αξία του χρυσού
2435 αναγνώστες
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008
18:07

Τους τελευταίους μήνες η τιμή του χρυσού έχει πάρει την ανηφόρα και πολύ λένε αγοράστε χρυσό γιατί θα ανέβει κι άλλο. Ποια είναι όμως η αξία του χρυσού ως επένδυση;

Κάποια στιγμή ο Warren Buffett είχε πει σε ελεύθερη απόδοση τα εξής:

"Αν ποτέ κάποιος αρειανός παρατηρήσει την συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από τον χρυσό, δεν θα μπορέσει να βγάλει νόημα. Οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για να σκάψουν τρύπες και να βγάλουν τον χρυσό από την γη και να τον επεξεργαστούν. Στην συνέχεια ξοδεύουν πάλι χρήματα για να μπορέσουν να τον αποθηκεύσουν πάλι κάτω από την γη σε θησαυροφυλάκια τραπεζών."

Με λίγα λόγια ο χρυσός δεν συνίσταται ως επένδυση γιατί αξίζει μόνο ότι θα πληρώσει κάποιος άλλος γι'αυτόν. Δεν παράγει ταμειακές ροές όπως μία επιχείρηση τις οποίες μπορούμε να αναλύσουμε για να φτάσουμε στον υπολογισμό κάποιας αξίας. Αυτή ακριβώς είναι η διάκριση μεταξύ επένδυσης και παιξίματος (investement vs speculation) που κάνει ο Seth Klarman διαχειριστής $5 δις στο βιβλίο του Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor.

Η "επένδυση" στον χρυσό είναι σαν την επένδυση σε ένα έργο τέχνης. Αξίζει μόνο ότι θα πληρώσει ο επόμενος για να το αγοράσει.

Σχόλια

15/03 18:52  Swearengen
Επειδή όμως φίλε Τάσο, ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας διέπεται από την αρχέγονη προδιάθεση απόκτησης αυτού -ειδικά- του μετάλλου, τελικά ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν αυτοί που θα πληρώνουν για να αγοράσουν χρυσό. Και υπ'αυτήν την έννοια, αποτελεί όντως αξία, συνεπώς η κτήση της συνιστά επένδυση.
15/03 21:44  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ο,τιδήποτε δύανται αν αγορασθει ή πωληθεί είναι εντος παιδιάς. Ο swerengen το θέτει λίαν καλώς.

Αλλά ωρισμένα πραγματα είναι σαν τα καφέ κοστούμια: της μοδος καθε 7 έτη ή περισσοτερο. Κατ'αυτή την έννοια δεν έιανι οικοπεδο ή "βαριά" μετοχή και έχετε δίκαιο.

Αλλά απο της κρίσεως του Αυγουστου δεν έχουμε πάει άσχημα. Και εάν κοψει τα επιτόκια 1% αυτή την εβδομάδα, ίσως...

www.thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=5658&blid=10
16/03 13:27  ArTaXiA
To αυτό επίσης είναι αληθές για τα οικόπεδα, τα βαπόρια, τα καράβια, τις γόβες Christian Loubotin, τον μισθό που λαμβάνεις εκεί που εργάζεσαι, τα CD του Μαρτάκη και την τιμή μιας μετοχής. Το λένε Supply & Demand. (Econ 101)
20/03 19:00  Αναστάσιος Δημόπουλος
@ArTaXiA

Η προσφορά και ζήτηση έχει να κάνει με την τιμή κάποιου πράγματος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να προσδιορίσουμε την αξία ανεξάρτητα από την τιμή για να επενδύσουμε με περιθώριο ασφαλείας.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις