Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Όταν όλα πέφτουν
1733 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008
13:37

Ένα πολύ σύντομο άρθρο για σήμερα για όσους βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν και πανικοβάλλονται. Όπως πάντα θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Warren Buffett που μας καλύπτει πλήρως για ότι έχει να κάνει με χρηματιστήρια κι επενδύσεις.

"In stocks, it’s the only place where when things go on sale, people get unhappy. If I like a business, then it makes sense to buy more at $20 than at $30."

"Στις μετοχές, είναι το μόνο μέρος που όταν υπάρχουν εκπτώσεις οι άνθρωποι στεναχωριούνται. Αν μου αρέσει μία εταιρία, τότε είναι λογικό να αγοράσω περισσότερο στα $20 απ' ότι στα $30."

Όσοι ξέρουν γιατί αγόρασαν τις μετοχές που αγόρασαν και αυτές είναι καλές δεν έχουν να φοβούνται τίποτα αρκεί να μην ακριβοπλήρωσαν σε σχέση με την αξία τους.

Όσοι πάλι αγόρασαν σαπάκια για την "τεχνική αντίδραση" καλό είναι να ετοιμάζονται να αλλάξουν ταπετσαρία στο σπίτι τους.

Σχόλια

22/03 13:43  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πω πω εξεσπαθωσατε εσείς! Εξ ιδίας πείρας, νομίζω ότι θα πεσει το μοναστερο της Αρκτου, λαβέ 5* εξ εμού δια το μουαγέν... ; )
22/03 14:10  Nastybishop
Αναστάση, όλα καλά αν η επενδυτική σου επίλογη ήταν και παραμένει ολόσωστη, σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να κινείσαι σε κινουμενη άμμο.

Συμφωνώ μαζί σου στο ότι δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε για καλές μετοχές που οι σημερινές τιμές τους ενδεχομένως να αποτελούν στέβλωση της αγοράς, αλλά από την άλλη διαφωνώ με το κομμάτι του κειμένου σου, που υποννοεί μουαγιέν: "τότε είναι λογικό να αγοράσω περισσότερο στα $20 απ' ότι στα $30".

Πιστεύω ότι ο παραλληλισμός πτωτικών μετοχών/ εμπορευμάτων σε έκπτωση που κάνει ο W.Buffet παραγνωρίζει μια ειδοποιός διαφορά των δύο καταστάσεων. Την ατελής πληροφόρηση. Δηλαδή, ενώ εγώ γνωρίζω απόλυτα ότι ένα παντελόνι είτε το αγοράσω τον Δεκέμβριο, είτε τον Ιανουάριο (στις εκπτώσεις) είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν (άρα με συμφέρει να το αγοράσω τον Ιανουάριο πιο φθηνά), από την άλλη δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι μια μετοχή που αγοράστηκε τον χ μήνα, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα μετά 3-4 μήνες (πολύ πιθανό να έχει άλλαξει "κάτι" στην επιχείρηση, που απλά να μην το γνωρίζω ή να μην το έχω αντιληφθεί ακόμα).

Συμπερασματικά, συμφωνώ μαζί σου αναφορικά με την ψύχραιμη/λελογισμένη προσέγγιση που ασπάζεσαι. Διαφωνώ όμως με την Μπαφετική αυτοπεποίθηση του κειμένου.
22/03 14:33  favlos
nasty μάρεσαν αυτά που έγραψες.5* σε σένα.
22/03 15:40  Αναστάσιος Δημόπουλος
@Nastybishop

1. 100% σίγουρος για κάτι τόσο ρευστό όσο η αξία μιας επιχείρησης δεν μπορεί να είναι κανείς. Γι'αυτό δεν πρέπει να αγοράζουμε κάτι αν δεν είμαστε ΚΑΠΩΣ σίγουροι για το τι αξίζει μετά από ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ προβλέψεις.

2. Αν μετά από κάποιο καιρό υπάρχει δραστική αλλαγή προς το χειρότερο στις αρχικές υποθέσεις που κάναμε για να υπολογίσουμε την αξία μιας επιχείρησης, τότε όχι μόνο δεν αγοράζουμε αλλά πουλάμε και με ζημιά.
22/03 16:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όλα τα σχόλια προσέθεσαν...
Δύο μόνο επιπλέον λόγια : Ο W.B. δεν υπονοεί "μουαγιέν", απλώς διότι απευθύνεται στους μόνους επενδυτές τους οποίους αναγνωρίζει, αυτούς τους οποίους εγώ ονομάζω "τύπου Α". Το "μουαγιέν" είναι "χρηματιστηριακή" πρακτική και αφορά στους υπόλοιπους 3 "τύπους".
Προφανώς συμπεριφορά "τύπου Α" προϋποθέτει Εταιρική Διακυβέρνηση ... προς "όφελος" των "τύπου Α", δηλάδή Ε.Δ. "αλά Μπάφετ" !
περισσότερα αργότερον <σήμερα> στον "ΠΡΟΜΗΘΕΑ"
22/03 16:27  Nastybishop
Ναι αν ήμουν επενδυτής αλά W.B επενδυτής, θα είχα περισσότερη πληροφόρηση και περισσότερους πόρους, έτσι ώστε να μπορώ να χαμογελάω αμέριμνα, ενω η αγαπημένη μου μετοχή κατολισθαίνει. Όμως εμεις οι απλοί μικροεπενδυτές, με τα πενιχρά μέσα, είμαστε αναγκασμένοι να προσπαθούμε να μαντέψουμε "τι συμβαίνει" πρίν από τους άλλους, για να μην έρθουμε τελευταίοι και καταιδρωμένοι.

Παράδειγμα. Πέρυσι το καλοκαίρι, η ΧΑΚΟΡ είχε φτάσει στα 5-6 ευρώ. Από ένα σημείο, άρχισε να πέφτει ασταμάτητα, χωρίς αναπνοή (που λέει και ο Χατζιγιάννης :), για να βρει (;) πάτο στα 2 και κάτι. Αν διαβάσετε τα μηνύματα του φορουμ εκείνη την περίοδο, θα διαπιστώσετε πόσος κόσμος αναρωτίοταν: "μα τι διάολο συμβαίνει". Τελικά βγήκαν τα αποτελέσματα έτους κάποιους μήνες μετά και όλοι είδαν πλέον κατάλαβαν "τι συνέβαινε"...Όσοι εφάρμοσαν κάποιο στοπ λος στο -10% ή -15%, γλίτωσαν τα χειρότερα.

Αυτό που λέει ο Αναστάσης, είναι ότι αν όντως έχεις μελετήσει το όποιο μοντέλο ΧΑΚΟΡ και εμπιστεύεσαι την εταιρεία σαν επενδυτική προοπτική, δεν ανησυχείς γιατί ξέρεις ότι όλα θα επανέλθουν εκεί που πρέπει εν καιρώ. Σωστό. Απλά εμένα, η ανησυχία μου είναι, στο κατά πόσον μπορεί ο απλός μικροεπενδυτής να κάνει σωστές εκτιμήσεις έχοντας ως πρώτη ύλη την ωχρή πληροφόρηση που του παρέχεται.
22/03 18:55  darz
καλα εννοειται αλλα ο λογος και μονο δεν φτανει...
Επειδη καποιος πιστευει σε μια εταιρια δεν σημαινει οτι πρεπει να υποστει ζημιες γιατι καποτε θα παρει κερδη...
καποτε μπορει να μην τα χρειαζεται τα κερδη..
;)
22/03 21:54  geokalp
μου αρέσει η συλλογιστική, πράγματι είναι αξίας
δύσκολη όμως η εφαρμογή...
πρέπει να ανά-γνωρίσεις πρώτα την αξία!
έρχονται όμως ξανά τέτοιες εποχές
23/03 11:42  jgeorgiou
5* στον οικοδεσποτη για το "ανοιγμα" της συζητησης και 5* στον Nastybishop που τα λέει σωστα κατα την γνωμη μου!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις