Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Apollo Group, Inc. - Καλή και φτηνή
1927 αναγνώστες
Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008
10:55

Μια πάρα πολύ καλή επιχείρηση που παρακολουθώ εδώ και δύο χρόνια πουλιέται πάλι στις εκπτώσεις γιατί έδειξε ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο και δεν έπιασε τους στόχους των αναλυτών. Η εταιρία λέγεται Apollo Group, Inc. και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω internet στις ΗΠΑ. Οι ζημιές που έδειξε δεν οφείλονται σε κακή λειτουργία αλλά σε πρόβλεψη για πρόστιμο λόγω μιας παλιότερης δικαστικής διαμάχης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το διάγραμμα των τελευταίων τριών μηνών και το σφυροκόπημα που έφαγε η τιμή της μετοχής στα τέλη Μαρτίου που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πηγαίνοντας από τα $60 στα $40. Την άλλη μέρα έτσι για το γόητρο είπα σε έναν συνάδελφο μου να σημειώσει την ημερομηνία και την τιμή και να την ξανακοιτάξει σε ένα χρόνο.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παρακάτω κάνουν κακό στην υγεία όσων φίλων λατρεύουν τα σαπάκια...

Τι σημαίνει όμως ότι είναι καλή εταιρία; Οι παρακάτω αριθμοί είναι ενδεικτικοί.

Στοιχεία τελευταίου τριμήνου

Δανεισμός: 0
Ταμειακά διαθέσιμα: $700 εκ.

Στοιχεία τελευταίου ολόκληρου οικονομικού έτους

Καθαρό περιθώριο κέρδους: 15%
Απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων: 64%
Απόδοση επί του ενεργητικού: 28%

Κάποιος όμως μπορεί να πει ότι με P/E 23 όπως φαίνεται στα διάφορα οικονομικά site δεν είναι και τόσο φτηνή. Αν όμως προσθέσουμε το πρόστιμο στα κέρδη και αντί για τα καθαρά κέρδη συγκρίνουμε τα λειτουργικά αφού λάβουμε υπόψη μας και τα ταμειακά διαθέσιμα έχουμε άλλη εικόνα. Αυτοί οι αριθμοί μας δίνουν ένα EV/EBIT που είναι κάτω από 10 στο κλείσιμο της μέρα της πτώσης. Δεν ξέρω πόσες εταιρίες πρώτες στον κλάδο τους με προοπτικές ανάπτυξης και που μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ λόγω απίστευτης ρευστότητας αποτιμώνται με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές. Πόσο μάλλον όταν τα κέρδη τους μεταφράζονται σχεδόν άμεσα και σε ταμειακές ροές αφού συλλέγει τις απαιτήσεις της κατά μέσο όρο σε 25 μέρες.

Την Τετάρτη μάλιστα ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας αγόρασε 10000 μετοχές στα $44,48.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την εταιρία στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://finance.yahoo.com/q?s=APOL

*ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Ή ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Σχόλια

04/04 11:03  jgeorgiou
Τετοια παραδείγματα συγκεκριμένα είναι χρήσιμα. Και πρεπει να συνοδευονται απο αναλογα επιχειρηματα επι θεμελειωδών. Εαν αυτες οι μετοχές αγοράστουν εν-μεσω κρίσης και κοντά στα χαμηλά τότε υπόσχονται αμυθητα κέρδη!
04/04 13:00  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
"...πουλιέται πάλι στις εκπτώσεις ...δεν έπιασε τους στόχους των αναλυτών."
Πολύ ωραίο παραδειγμα για όσα έγραφα τις τελευταίες ημέρες στο βλόκιον μου.
(Θα μελετήσω και το σύνδεσμο).
05/04 22:51  Johnkur
Αυτο που παρατηρησα εγω ειναι οτι εδω και 3 χρονια, 2005-2007. η εταιρεια εχει μια μικρη μειωση κερδων και φετος αν δεν ειχε τα εκτακτα εξοδα θα εβγαζε πιθανοτητα σταθερα κερδη. Οποτε προκειται για στατικη εταιρεια και δικαιολογημενα μπορει να διαπραγματευεται με discount αν και δεν προκειται για φθηνη εταιρεια με p/e 20, και ας εχει καθαρο ισολογισμο. Επομενως προκειται για value stock και οχι growth stock. Τουλαχιστον πιστευω να δινει αυξημενο μερισμα και να μην συσσωρευει απλα τα κερδη της
06/04 15:41  Αναστάσιος Δημόπουλος
@Johnkur

Χαίρομαι που μπήκες στον κόπο να κάνεις ανάλυση. Η εταιρία είναι σε φάση ανάπτυξης. Τα κέρδη χωρίς τα έκτακτα είναι σε σταθερή περίπου βάση γιατί οι νέες προσλήψεις συμβούλων εκπαίδευσης που έγιναν μαζικά θα αρχίσουν να αποδίδουν από του χρόνου. Ακόμα δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και τα αποτελέσματα τους είναι κάτω του μέσου όρου. Μπορείς επίσης να δεις στο site της ότι η εταιρία προσλαμβάνει μαζικά και νέους συμβούλους εκπαίδευσης για περαιτέρω ανάπτυξη. Μην κοιτάς τόσο το P/E. Παλιά το έκανα κι εγώ αυτό το λάθος. Κοίτα το EV/EBIT που είναι πολύ καλό λόγω μηδενικού δανεισμού και μεγάλου ταμείου. Η εταιρία δεν δίνει καθόλου μέρισμα αλλά κάνει αγορές ιδίων μετοχών. Στην Αμερική τα μερίσματα φορολογούνται. Πάντως μέχρις στιγμής η μετοχή πάει πάνω.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις