Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Έχετε ανεξάρτητη άποψη κι εμπιστοσύνη στις επιλογές σας;
1432 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
15:28

Με αφορμή τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων για τις τράπεζες θυμήθηκα τα λεγόμενα του Benjamin Graham ο οποίος έχει πει:

"You are neither right nor wrong because the crowd disagrees with you. You are right because your data and reasoning are right."

"Δεν είσαι ούτε σωστός ούτε λάθος επειδή το πλήθος διαφωνεί μαζί σου. Είσαι σωστός επειδή τα στοιχεία σου και η συλλογιστική σου είναι σωστά."

Εάν δεν έχετε άποψη για την αξία μιας επιχείρησης μη πλησιάζετε ούτε στο χιλιόμετρο την μετοχή της. Δεν μπορείτε να βασιστείτε στις αναλύσεις κάποιων που ταυτόχρονα έχουν και τμήματα τα οποία επενδύουν στις μετοχές που αναλύουν. Υπάρχει εξώφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να αναλύετε και να ασχολείστε μόνο με όποια εταιρία καταλαβαίνετε καλά είτε να ακούτε κάποιον που πραγματικά ξέρετε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Αυτό κάνω κι εγώ. Αναλύω τις εταιρίες που καταλαβαίνω και παίρνω και κάποιες ιδέες από πολύ καλούς επενδυτές που σέβομαι κι εκτιμώ αλλά και πάλι πάνω σε εταιρίες που μπορώ να έχω άποψη. Όσο καλός και γνωστός μου να είναι κάποιος επενδυτής ή αναλυτής δεν θα επενδύσω αν δεν μπορώ να εκτιμήσω την κατάσταση.

O Warren Buffett το ονομάζει "Circle of Competence" δηλαδή "Κύκλος Ικανοτήτων". Μπορείς αν θες με τον καιρό να διευρύνεις τις ικανότητες στην ανάλυση διαφόρων επιχειρήσεων αλλά ανά πάσα στιγμή το πιο σημαντικό είναι να μην ξεφεύγεις από την περίμετρο του κύκλου και προσπαθείς να εκφέρεις γνώμη για πράγματα που δεν γνωρίζεις. Άλλωστε κανείς δεν τα ξέρει όλα.

Είναι δύσκολο πολλές φορές να βλέπουμε κάποιον να βγάζει κέρδη σε κάτι που ίσως δεν το καταλαβαίνουμε αλλά η πειθαρχεία είναι αυτή που θα σώσει το κεφάλαιο. Άλλωστε αν κάνετε επιλογές σε εταιρίες που γνωρίζετε καλά δεν χρειάζεται να έχετε 20 και 30 μετοχές στο χαρτοφυλάκιο σας, 4-6 αρκούν.

Οι λίγες μετοχές που καταλαβαίνω και προτείνω πάνε μια χαρά. Ακόμα κι αν η τιμή τους όμως αρχίσει και πέφτει ξέρω ότι η εταιρία δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις